Frankrike
Utan gluten
Kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör, tomat och timjan
4.61 (110)
Under 1 timme
15 Ingredienser
Ingredienser
2 pers
2 pers
Allergener:
- Laktos·
- Mjölk
Basvarorna kan innehålla andra allergener
Basvaror:
- Balsamvinäger
- mjölk
- olivolja
- salt
- smör
- socker
- svartpeppar
- vatten
Potatis
400 g
Gul lök
1 st
Vitlök
1 klyfta
Mjölk
1 dl
Vispgrädde
1 dl
Salt
3 krm
Svartpeppar
1 krm
Riven parmesan
50 g
Smör
Kycklingfilé
300 g
Svartpeppar
Salt
2 krm
Cocktailtomater
250 g
Snacksoliver
1 förp
Timjan
5 g
Tomatpuré
1 förp
Balsamvinäger
½ msk
Socker
1 tsk
Vatten
2 dl
Kycklingbuljong
¾ påse
Timjan
5 g
Vitlök
½ klyfta
Smör
25 g
Salt
Svartpeppar
Mixsallad
65 g
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Näringsinnehåll per portion
- Energi:
- 866 kcal
- Fett:
- 49 g
- Kolhydrater:
- 53 g
- Protein:
- 53 g
Information om allergener
Allergener är tänkta som vägledande information och baseras på ingredienserna och inte "spår av". Vänligen kontrollera innehållet i varorna du får i kassen.
Så här gör du
Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Skala och skär potatis och gul lök i tunna skivor. Finhacka vitlök. Koka upp mjölk och vispgrädde i en rymlig kastrull. Blanda ner potatis, gul lök, vitlök, salt och nymald svartpeppar. Låt allt sjuda några minuter. Häll över i en smord ugnsform. Strö över riven parmesanost och tillaga gratängen mitt i ugnen ca 25-30 min, tills den fått fin färg och potatisen känns mjuk.
Hetta upp smör i en stekpanna. Stek kycklingfilé ca 2 min per sida. Krydda kycklingen med salt och nymald svartpeppar. Lägg över kycklingen i en rymlig ugnsform, men låt stekpannan stå till tomat- och timjanskyn.
Repa och finhacka timjan. Tillsätt eventuellt lite extra smör till stekpannan. Vispa ner tomatpuré, timjan, socker, balsamvinäger, vatten och kycklingbuljong. Låt sjuda ca 5 min.
Halvera cocktailtomater. Fördela tomat och snacksoliver runt den stekta kycklingen i formen. Häll tomat- och timjanskyn över alltihop. Tillaga i nedre delen av ugnen ca 10-15 min, tills kycklingen är helt genomstekt.
Repa timjan. Finhacka färsk timjan och vitlök. Lägg i en liten skål tillsammans med rumstempererat smör, salt och lite nymald svartpeppar. Mosa ihop med en gaffel.
Lägg mixsallad i en skål. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar.
Servera kyckling Provençal med potatisgratäng, vitlökssmör och mixsallad.
Smaklig måltid!